Restitution

Når vi træner er restitution rigtig vigtigt for at vi kan blive ved med at yde det vi gerne vil. Det er der vi bliver stærke og der hvor kroppen bygger sig selv op til næste omgang. Hvis vi træner non-stop vil vi nedbryde kroppen mere end opbygge den og det er ikke sundt for os i længden.

Hvad er restitution?

Restitution er mange ting. Der er bla. at kroppen får ro og at vi får vores søvn og gerne 8 timer. Når vi sover slapper musklerne af og kroppen genopbygger bla. det væv vi har nedbrudt i forbindelse med træning, vores stresshormon reduceres og cellerne genoplades og gør os klar til den næste dag/træning.

Restitution er også at kroppen får den rigtige kost. Kosten kan være med til at sikre dig et optimalt udbytte af din træning, afkorte din restitutionstid, samt hjælpe til generelt fysisk og psykisk velvære.

Sidst men absolut ikke mindst er mental og social restitution også en vigtig faktor for hvordan vi yder. Der er til hverdag rigtig meget der dræner på vores batterier med familie, karriere og det sociale liv; så det er vigtigt, at vi tager os tid til det der gør os glade og det kan være alt lige fra en afslappende ansigtsmaske eller massage til en rolig gåtur i skoven til cafébesøg med en veninde.

Aktiv restitution som eks. at gå en tur kan også virke medvirkende til at fjerne mælkesyre, øge bevægeligheden i kroppen og reducere muskelømhed efter en hård træning samtidig med at det kan virke rensende for sjælen.

Hvor lang tid skal vi restituere?

Efterhånden som vi bliver dygtigere til at træne og træne hårdt og effektivt, så bliver vi også mere opmærksomme på vigtigheden  og ikke mindst værdien af restitution. 

Hvor længe vi skal restituere er ikke afhængig af formler eller hvad dit træningsur eller din coach fortæller dig, men alene afhængigt af hvad din krop fortæller dig. Det er den der er chefen og er den ikke klar – så er den ikke klar og risikoen for at der kan ske fejl og skader er større hvis ikke vi lytter og det vil vi helst undgå.

Tak fordi du læste med ❤