Mobilitet og smidighed

Vi ved godt at det er godt for os at holde kroppen smidig og mobil , men hvor mange af os får det udøvet i praksis?

Det er mange gange de simple øvelser, som bliver tilsidesat pga. tidsmangel eller manglende prioritering fordi det er kedeligt. Men er vi overhovedet klar over de fordele det giver os?!

At være smidig er så absolut også en styrke! Det er en styrke i kroppen til at kunne arbejde mere med dig end mod dig i eventuelle fald, uheld og bare generelt i ældningsprocessen af kroppen. Når kroppen ældes bliver den stivere og mere porøs hvis ikke vi hjælper den på rette vej, og her er generel regelmæssig fysisk aktivitet medvirkende til at opretholde styrke i muskulatur, knogler og led samt funktionsevnen, dvs. evnen til at vi kan klare os i hverdagen uden at skulle bede om hjælp fra andre.

En vis smidighed er nødvendig for at kunne udføre de bevægelser, der er en del af din dagligdag som eks. at stå op fra sengen, sætte dig ned og rejse dig, sætte ting på hylder, række ud efter ting, bære ting, holde balancen osv. Samtidig gør det sig også gældende, at god smidighed har en positiv effekt på hvordan øvelser udføres mere korrekt i styrketræningsøjemed.
Smidighed afhænger af hvor elastiske dine muskler og sener er, og hvor meget dine led kan bevæge sig. Hvis de ikke trænes bliver de utrænede og en flexibel krop er generelt set med til at optimere kroppens funktioner og nedsætte risikoen for skader.

SÅ! har vi ikke smidigheden i kroppen i forvejen, vil det være en rigtig god ide at få den trænet enten via ganske almindelig styrketræning eller via et decideret muskeludstrækningsprogram.

Afhængig af hverdag og sport

Der er kæmpe forskel på hvor smidig din hverdag kræver at du er. Har du kontor arbejde skal du ikke bevæge dig i så stor grad, som har du fysisk krævende arbejde som eks. en tømrer. Dit behov for smidighed er også afhængig af den sportsgren du udøver og der er kæmpe forskel på gymnaster og eks. fodboldspillere.

Første gang jeg blev mindet om vigtigheden i at være smidig, var da jeg skulle til konkurrence i bodyfitness i 2016, hvor smidighed og kropskontrol er en rigtig vigtig del af at kunne fremvise sin muskulatur på bedste vis. At skulle kunne twiste sin torso som en proptrækker til begge sider lå så absolut ikke først for, og slet ikke som styrketræner. Men det at kunne bevæge kroppen lidt mere end bare det den overlever på til dagligt giver et fantastisk velvære og det tilskriver jeg bla. at jeg formået at holde mig stort set skadesfri i de år jeg har dyrket tung træning.

Husker du hvor nemt det var at lave koldbøtter som barn?

Det var jo pærenemt! Men gør vi det i dag er jeg sikker på, at du vil opdage at din krop sender dig signaler, der blinker med advarselslamper om at du er stiv i nakken, ikke kan krølle dig så meget sammen, at du klemmer luftvejene, ikke kan holde igen og klasker ryggen i gulvet og så kan det vidst også være lige meget for lige om hjørnet ligger hovedpinen alligevel og venter.

Præcis derfor skal vi tage fat og gøre noget. Det du mærker nu bliver kun værre med alderen. Træn din smidighed, træn dine koldbøtter – bliv mere mobil og giv dig selv det velvære det giver at kunne bevæge dig frit uanset job og uanset sportsgren.

Tak fordi du læste med ❤