Progression

“Hvis vi gør hvad vi altid har gjort – kan vi ikke forvente et andet resultat end det vi altid har fået”

 

Jeg har på et tidspunkt snakket progression, mål og tracking af samme med flere af mine klienter.  Det kommer på et tidspunkt helt naturligt når vi begynder at spørge os selv hvordan vi kan blive bedre og dygtigere. Og selvom vi er mange der gerne vil blive bedre – så er vi næsten lige så mange, som ikke tænker videre over det og derfor “bare træner” og egentlig har det fint med det – og fred være med det. Men er ønsket at forbedre sig så er vi også nødt til at gør noget anderledes for hvad sker der ellers? … Ik en skid for at sige det lige ud! Og vi når ikke de mål vi sætter os for.

Før logbog.

En logbog er et godt sted at starte hvis vi gerne vil ændre styrekursen i vores lille progressionsjolle. Personligt fører jeg logbog og har gjort det i mange år on og off. Jeg gør det i perioder for at holde mig selv op på mine træninger (det giver noget godt til hjernen, når jeg kan skrive ned hvad jeg har lavet), men jeg gør det så absolut også for at holde styr på min progression i bestemte øvelser eller forskellige udholdenhedsWODs. På “almindelige” træninger ved jeg godt hvornår jeg lige presser den lidt mere end normalt og hvornår det lykkedes at komme til next level. Progression kan jo være forskelligt ifht. lige det du ønsker at forbedre – balance, styrke, udholdenhed, mobilitet, explosivitet osv. så som det næste, må du finde dig nogle mål at gå efter og skriv dem ned og husk endelig at fejre fremgangen når den kommer uanset størrelse.

Sæt mål.

Hold det lavpraktisk i starten. Find de øvelser du gerne vil avancere i og læg en plan. Det et er nok for uoverskueligt at vælge det hele på én gang, så start til eksempel med 5 mål. Sæt en realistisk dato for endeligt mål for hver af de 5 og sæt nogle delmål i mellemtiden så vejen ikke virker alt for lang og du har noget at fejre undervejs. Når de 5 mål er indfriet så bygger du på med at vælge 5 nye mål, som du arbejder hen mod, osv. osv.
Et lavpraktisk eksempel er; at jeg gerne ville avancere i kilo på kettlebell swing  – og til en start fra 16 – 20kg. Så på et tidspunkt besluttede jeg mig for at tage 20kg kb hver anden gang og næste level var at tage 20kg hver gang. Da jeg så nåede dertil hvor jeg havde indfriet målet og kunne tage mellem 20-40 kb swing med 20kg, så tog jeg rumlen igennem igen mod 22kg og igen imod 24kg – på den måde har jeg rykket bundniveauet med 8kilo.

Pointen er, som du nok kan regne ud, at hvis ikke vi gør noget anderledes og ud over det sædvanlige og evt. lægger en plan for det, så sker der heller ikke mere end det der plejer at ske… Men vi skal også være parate til at bevæge os uden for vores komfortzone og vi skal være parate til at fejle. Det er ikke alt der lykkes første gang – sjældent faktisk – men at vi forsøger og fejler giver os en indikation af hvad der skal til for at opnå det ønskede og det at vi fortsat kæmper os vej mod målet, det er det der gør os stærkere.

Tak fordi du læste med ❤